Lanzarote - Canarische Eilanden

Elk eiland van de Canarische eilanden is uniek. Lanzarote is de zwarte parel, een ruig en indrukwekkend vulkanisch landschap met mooie zwarte stranden en zeer bezienswaardige culturele attracties. Het is het eiland waar liefhebbers van zon en strand, natuur en cultuur volledig aan hun trekken komen.

De natuur wordt beheerst door het vulkanisch verleden en is het meest sensationeel in het nationaal park Timanfaya dat aan de westkant van het eiland is gelegen. Met zicht op bontgekleurde vulkaanheuvels ervaart u de oerkracht van vulkanische activiteit van zeer dichtbij.

La Geria is het wijngebied van Lanzarote. Door een typische druiventeelt op lavavelden, waarbij de druivenstokken beschermd worden door sikkelvormige muurtjes, slagen de eilandbewoners er al eeuwenlang in om zeer gewaardeerde wijnen te produceren. Het is een indrukwekkend cultuurlandschap waarbij een bezoek aan de diverse bodega's beslist de moeite waard is.

Op Lanzarote is de architectuur op een fantastische wijze samengesmolten met de natuur. Het is César Manrique, een kunstenaar en architect die dit als zijn uitdaging zag en mede door zijn inspanningen is het eiland een groot museum geworden waarbij vulkanische landschap en kunst onverbrekelijk bij elkaar horen. Onvergetelijk zullen uw bezoeken zijn aan onder andere het Mirador del Rio, een uitzichtpunt in het noorden, Jameos del Aqua, een kunstmatige lagune in een vulkaantunnel en het Fundacion César Manrique, zijn voormalig woonhuis.

Op de Canarische eilanden lijkt het altijd zomer, het hele jaar door. De temperatuur schommelt tussen de 16 en 25 graden. Vanwege de relatief lage bergen zijn er weinig klimatologische verschillen tussen de verschillende windstreken. Dankzij de Atlantische winden is de temperatuur altijd aangenaam. Er valt relatief zeer weinig regen. Vanwege het zeer plezierige klimaat is het een uitstekende bestemming voor een warme wintervakantie.

Vulkanische oorsprong

Het eiland is van vulkanische oorsprong hetgeen duidelijk te zien is wanneer u op Lanzarote aankomt. Het eiland bestaat grotendeels uit vulkanische grond en gesteente waardoor er amper begroeiïng aanwezig is. In het Nationaal Park Timanfaya is dit bijzonder goed te zien, u waant zich hier werkelijk in een maanlandschap. Tijdens de ontwikkeling van het toerisme is het behoud van het landschap centraal blijven staan. De kunstenaar César Manrique heeft veel betekend voor Lanzarote en heeft veel van de bezienswaardigheden ontworpen. Hij trad op als beschermheer voor Lanzarote en deed dit uit liefde voor zijn geboorte-eiland en wilde niet dat de unieke cultuur en natuur werden opgeslokt door het massatoerisme. Door de invloed die hij uitgeoefend heeft is Lanzarote niet ten onder gegaan aan het massatoerisme en is het enigszins binnen de perken gebleven.

Verblijf
Om intens van de prachtige natuur, rust  en van mooie wandelingen te genieten is een vakantiehuis, de zogenaamde casita of casa, bijzonder aan te bevelen. Vanuit uw vakantiehuis, die voornamelijk in een landelijke omgeving en ver weg van de massa zijn gelegen, starten vaak ook diverse wandelroutes.  Vanwege de unieke en veelal individuele ligging zijn de meeste casitas ook bijzonder geschikt voor naturisten.

Vanaf uw vakantiehuis, meestal met een privé tuin en een terras heeft u een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en/of de schitterende omgeving. Ook zijn er divese kleinschalige en landelijk gelegen hotels te vinden, ook wel casona of caserio genoemd. Zo geniet u optimaal van de rust, ruimte en de natuur.

Wandelen Lanzarote

Lanzarote is geen wandeleiland bij uitstek, maar dat wil niet zeggen dat er geen mooie wandelingen zijn te maken. In de Nationale Parken Timanfaya en Los Volcanes kunt u begeleide wandelingen maken door het unieke vulkaanlandschap. De beste periode voor het maken van wandelingen is oktober tot en met mei.
Enkele andere, individuele wandelroutes zijn:

 • Een wandeling vanuit het dorp Mancha Blanca rond de krater Caldera Blanca.
 • De beklimming van de Montaña de Guardilama (605 m) met fantastisch uitzicht.
 • Een rondwandeling vanuit het kleine vissersdorp El Golfo (westkust van Lanzarote) door het binnenland naar Charco de los Clicos en de groene lagune.
 • Wandeling in het bijzondere wijnlandschap van La Geria waar heerlijk wijn produceert.
 • Vanuit het dorp Haria, door de beschutte en groene kloof van de Barranca de Malpaso of klim naar de Monte Corona (609 m) bij Yé, een van de hoogste bergen van Lanzarote.

Activiteiten:
Naast wandelen kunt u op Lanzarote ook heel goed fietsen. Veel professionele wielrenners trainen dan ook op Lanzarote. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden tot surfen, windsurfen, kiten, kayakken op zee en paardrijden.

Bezienswaardigheden Lanzarote:

 • Nationaal Park Timanfaya. De vulkanische oorsprong van Lanzarote is vooral zichtbaar in Parque Nacional de Timanfaya, waar de vuurbergen (Montañas del Fuego) zorgen voor een bijna surrealistisch landschap dat zo door zou kunnen gaan voor een maanlandschap. Het indrukwekkende lavagebied bezoeken kan per bus, op een dromedaris of (alleen op aanvraag twee maanden vooraf) met gids te voet. Bij het bezoekerscentrum demonstreren de gidsen dat er nog steeds vulkaanactiviteit is en in het bijbehorende restaurant (ontworpen door César Manrique) wordt op vulkanische warmte gekookt.
 • Fundación de César Manrique . Het voormalige huis van de kunstenaar Manrique is opengesteld voor publiek. Deze in een lavagrot gebouwde woning toont hoe het verblijf en de natuur bijna één geheel vormen, waarbij iedere ruimte op fantastische wijze is vormgegeven. In de woning vind u ook diverse kunstwerken van César Manrique.
 • Mirador del Rio. Op de noordelijke punt van Lanzarote, ten westen van Órzola, vind u een prachtig door César Manrique vormgegeven uitzichtpunt: Mirador del Rio. Vanaf het terras op ca. 475m hoogte gelegen heeft u een prachtig uitzicht over het eiland La Graciosa. U kunt hier ook genieten van een heerlijk drankje of een passend souvenir te kopen in de gift shop.
 • Cueva de los Verdes. Dit zijn een prachtige verzameling vulkanische grotten. De gids die u tijdens de bezichtiging mee zal nemen in de grotten zal u iets fenomenaals laten zien. Binnen de grotten is er een natuurlijke concerthal gebouwd met een ongekende akoestiek.
 • Jardín de Cactus. De cactustuin is aangelegd in de vorm van een amfitheater. Hier vind u vele verschillende soorten cactussen en kunstwerken in de tuin. Ook deze tuin is een creatie van César Manrique.
 • Lago Verde. Bij El Golfo is deze prachtige groene lagune te zien met zijn bijna gifgroene water.
 •  La Geria. Dankzij de vruchtbare vulkanische bodem en het vrij warme klimaat op Lanzarote is La Geria een succesvolle wijnstreek. Op zeer specifieke wijze verbouwt men hier druiven: de druiven worden in putten verbouwd met een klein muurtje er omheen. Op die manier worden de vruchten tegen de wind beschermd en anderzijds zorgt het ervoor dat er voldoende vocht uit de grond opgenomen wordt. De wijnvelden zelf zijn al een bijzonder plaatje, de wijnen zelf zijn ook zeer de moeite waard. De reden dat we de wijnen van Lanzarote in de Nederlandse winkels niet aantreffen is dat er te weinig geproduceerd wordt om ook nog te kunnen exporteren. De lokale markt heeft alle wijnen nodig. Bij een aantal bodega's, zoals Malvasia en El Grifo, kunt u wijnen proeven en/of kopen en  een rondleiding krijgen.         
 • Los Jameos del Agua. Jameos del Agua is gelegen in het noorden van Lanzarote (naast de Cuevas de los Verdes). Door de aardverschuivingen die hier hebben plaatsgevonden leeft hier een soort kleine witte albino krabbetjes, die normaal gesproken ver onder het aardoppervlak leven. Ook deze bezienswaardigheid is door César Manrique vormgegeven.
 • Lagomar. Lagomar is het huis in Nazaret waarover het verhaal gaat dat acteur en fervent bridgespeler Omar Sharif het zou hebben verloren met een spelletje kaarten. Het huis is ontworpen door Jesus Soto, geboren op Fuerteventura. Hij heeft nauw samengewerkt met César Manrique. Tegenwoordig is het een restaurant en museum.

Het eiland. Lanzarote is ca. 55 km lang en 20 km breed.
De vulkanische oorsprong van de Canarische Eilanden is nergens zo duidelijk te zien als op Lanzarote. Het hele eiland bestaat uit gestolde lava. Het eiland bestaat grotendeels uit witte bebouwing en zwarte grond hetgeen een bijzondere aanblik geeft.

Tijdzone. Op Lanzarote is het één uur vroeger dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.

Klimaat.
Op Lanzarote heerst een subtropisch (eiland)klimaat. In het zuiden is het warmer dan in het noorden, maar de dagtemperaturen komen op het hele eiland eigenlijk zelden onder de 20°C. De gemiddelde temperatuur is in de wintermaanden 21°C. Dit maakt Lanzarote tot een populaire winterzonbestemming. In de zomer wordt het overdag gemiddelde 28°C. 's Nachts wordt het dan niet koeler dan 14°C. De gemiddelde temperatuur van het zeewater beweegt tussen de 17°C in januari tot 24°C in september. De zon schijnt op Lanzarote maar liefst 345 dagen. De neerslag op Lanzarote valt voornamelijk in de maanden november tot april, maar na enkele uren regen schijnt vaak de zon weer. Het eiland heeft geen hoge bergen, waardoor wolken niet lang blijven hangen. 

Bekijk accommodaties op Lanzarote


voorkeuren Aanvragen
U heeft nog geen voorkeuren geselecteerd
Direct Reserveren
YAIZA TRAVEL

Hollands Diepstraat 4
4709 PH Nispen

0165 36 45 22

KVK 20143237

yaiza@yaizatravel.nl