Gran Canaria - Canarische Eilanden

Elk eiland van de Canarische eilanden is uniek. Gran Canaria is het eiland met vele landschappelijke gezichten.

De diversiteit wordt veroorzaakt door de in het midden aanwezige vulkanische gebergte met de Pico de las Nieves als hoogste punt (1950 m). Aan de noordzijde van dit gebergte is het wat vochtiger en daardoor vruchtbaarder. Dit laat zich zien in de talloze bananenplantages en uitgestrekte bossen met naaldbomen. Het zuiden is droger en warmer, hier zijn de blanke stranden en duinen gelegen. Het landschap in het zuiden is ruig en spelonkachtig. Langs de goed berijdbare bergwegen zijn vele stopplaatsen met adembenemende vergezichten. De onderlinge afstanden zijn niet zo groot en vanuit elke plaats op het eiland zijn alle bezienswaardigheden met dagtochten per auto goed te bereiken.

Eindeloze stranden tref je aan het zuiden van Gran Canaria bij Playa del Inglés en Maspalomas.  De uitgestrekte blanke stranden zijn zo groot dat zelfs in dit drukke toeristische gebied een rustige plek aan de zee te vinden is. Hier is een bruisend uitgaansleven met vele cafés, restaurants en discotheken. Maspalomas is wat rustiger en meer populair bij gezinnen. Dit zijn overigens niet de enige stranden. Langs de hele kust van het eiland zijn grote en kleine stranden te vinden veelal met zand, maar in het noorden zijn kiezelstranden niet vreemd. 

Als je de drukke badplaatsen in het zuiden van het eiland achter je laat dan krijg je ineens een geheel ander Gran Canaria te zien. Op het van oorsprong vulkanische eiland vind je in het binnenland en in het vruchtbare noorden van het eiland een grote diversiteit aan diepe valleien, indrukwekkende bergpartijen, bossen en sfeervolle dorpjes waar je nog steeds de authentieke Canarische sfeer proeft.

Je geniet tijdens je wandeling, autorit of fietstocht heerlijk op een terrasje in een van de ydillische dorpjes van de schitterende uitzichten. Ontdek ook het ruige Cumbregebergte met de verstilde lavastromen en prachtige vulkanen. Vanuit het midden van het eiland lopen 25 diepe ravijnen (barrancos) als spaken naar de kust. De indrukwekkendste ravijnen zijn de Barranco Agaete, de Barranco Aldea, de Barranco Mogén en de Barranco Fataga.
Het zuiden van het eiland is warm en droog terwijl het koelere noorden van het eiland prachtig groen is met een grote diversiteit aan planten- , boom- en bloemensoorten. Ontdek zo eens het andere Gran Canaria!

Vakantiehuis Gran Canaria

Om intens van de prachtige natuur, rust  en van mooie wandelingen te genieten is een vakantiehuis, de zogenaamde casita of casa, bijzonder aan te bevelen. Vanuit je vakantiehuis, die voornamelijk in een landelijke omgeving en ver weg van de massa zijn gelegen, starten vaak ook diverse wandelroutes. Vanwege de unieke en veelal individuele ligging zijn de casitas ook bijzonder geschikt voor naturisten.

Vanaf je vakantiehuis, meestal met een privé tuin en een terras heb je een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en/of de schitterende omgeving. Zo geniet je optimaal van de rust, ruimte en de natuur. Hoe heerlijk is het leven! 

Wandelen in Gran Canaria

Wandelaars kunnen hun hart ophalen op Gran Canaria. Er lopen vele wandelpaden over het gehele eiland. De meeste paden zijn inmiddels goed toegankelijk en de laatste jaren zijn steeds meer paden voorzien van wegwijzers waardoor de wandelroutes beter te vinden zijn. Het noordoosten loopt veel minder sterk af dan het steile zuidwesten. Kom wandelen,  genieten van de natuur en heerlijk onthaasten op dit eiland met zijn bijzondere en afwisselende landschap.

Enkele bekende wandelgebieden zijn:

  • Roque Nublo is een zeer markante vrijstaande rots boven op een bergtop en is vanaf veel plaatsen op het eiland te zien. Je kunt hier grote en kleine wandelingen maken. Het is mogelijk om via een korte wandeling naar de top te lopen, maar je kunt er ook een mooie rondwandeling maken. Vanuit de lager gelegen plaatsen in de omgevingen kunnen langere bergwandelingen gemaakt worden naar deze mooie bergtop.
  • Cruz Grande bij San Bartolomé de Tirajana is ook een mooi uitgangspunt voor diverse wandelingen in de bergen. Wandel naar een bergtop of maak een mooie rondwandeling en geniet onderweg van het mooie dorp San Bartolomé.
  • Pico de las Nieves is de hoogste berg van Gran Canaria en is te bereiken via Cruz Grande.
  • Pinar de Tamadaba is het grootste dennenbos van Gran Canaria en ligt in een groot beschermd natuurgebied met mooie bergen. In het weekend is Tamadaba in trek bij Canarische gezinnen die hier graag gaan wandelen of barbequeën. In dit bosgebied lopen vele wandelpaden. Je kunt  bergwandelingen maken naar bijvoorbeeld La Aldea of naar de top van Alta Vista. Van hieruit heb je mooie uitzichten op meren, Tenerife en verschillende bergen en rotsformaties gelegen in de grote instortingskrater Caldera de Tejeda.

Overige Activiteiten

Naast wandelen kun je op Gran Canaria ook prima mountainbiken, fietsen, duiken, surfen of een balletje slaan een van de golfbanen.

Bezienswaardigheden Gran Canaria

  • Teror, deze bedevaartplaats wordt door de meesten gezien als het mooiste dorp van Gran Canaria. Aan het Plaza Nuestre Señora del Pino staat de indrukwekkende basiliek waar het eeuwenoude beeld van Maria bewaard wordt. Een hoogstandje van Canarische architectuur zie je in de Calle Real de la Plaza, waar historische gekleurde woningen met houten balkons een fraai plaatje vormen. Op zondag wordt in Teror een grote weekmarkt gehouden. Deze drukbezochte markt behoort tot de beste van het eiland.
  • Pico de Bandana, op 594 meter hoogte kijk je zo de grootste krater van Gran Canaria in. Het uitzichtpunt biedt daarnaast de mogelijkheid om Las Palmas vanuit de lucht te zien liggen en de weinige wijnvelden van Gran Canaria te zien liggen. De krater zelf kun je door middel van een wandeling van ongeveer een uur afdalen. Je kunt hierbij duidelijk de verschillende lagen lavastromen zien, waarmee de vulkanische afkomst van Gran Canaria bewezen wordt.
  • Gáldar, dit authentieke dorp aan de noordzijde van Gran Canaria biedt een prachtig centraal plein (Plaza de Santiago) met een aantal sfeervolle tapasbars, een fraaie kerk en op zondag een kleinschalige markt waar je nog echt lokale producten koopt. In het archeologisch museum Cueva Pintada is een archeologische site te bekijken en een unieke grot met oude muurschilderingen.
  • La Vegueta, deze historische wijk in hoofdstad Las Palmas herbergt enkele van de fraaiste gebouwen van de stad, zoals de Santa Ana kathedraal, het Casa de Colón en het Casa Consistorial. Het plein voor de kathedraal, Plaza de Santa Ana, biedt dankzij de fraaie gebouwen en de acht bronzen beelden van verschillende honden een aantal mooie fotomomenten. Het huis van Columbus (Casa de Colón) is één van de fraaiste musea van heel Gran Canaria.

Het eiland Gran Canaria is ca. 55 km lang en maximaal 49 km breed.
Gran Canaria heeft de grootste verscheidenheid aan landschapsvormen van de Canarische Eilanden: bergen en dalen, meren en rivieren, landbouwgebieden en dennenbossen, klifkusten en zandstranden. Het eiland Gran Canaria is rijk aan contrasten en staat daarom ook wel bekend als het 'miniatuurcontinent'.

Tijdzone. Op Gran Canaria is het één uur vroeger dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.

Klimaat 

Het klimaat van Gran Canaria is het hele jaar door zacht met een constante temperatuur van 19 – 24 graden. Het noordoosten is vochtig, in het zuidoosten juist droog en boven de 1500 meter hoogte, het gebied dat las Cumbres (de toppen) wordt genoemd, heerst een bergklimaat.
In het binnenland zijn het de bergen die verkoeling brengen, met elke 100 m hoogte daalt de temperatuur een halve graad.

Bekijk accommodaties op Gran Canaria


voorkeuren Aanvragen
U heeft nog geen voorkeuren geselecteerd
Direct Reserveren
YAIZA TRAVEL

Hollands Diepstraat 4
4709 PH Nispen

0165 36 45 22

KVK 20143237

yaiza@yaizatravel.nl