De dansende dwergen - Yaizatravel.nl


De dansende dwergen

Bajada de la Virgen de las Nieves

Dansende dwergen 

Een vakantiehuis op La Palma is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan diverse evenementen die La Palma kent. Eén van de meest bijzondere is wel de Bajada de la Virgen de Las Nieves. Dit feest wordt elke vijf jaar gehouden en volgend jaar in de maanden juli en augustus 2020 is het weer zo ver. Met een uitgebreid programma van recreatieve en religieuze evenementen eert men de patroonheilige van La Palma, La Virgen de las Nieves (de Maagd van de Sneeuw). Op pleinen en in straten, in de hoofdstad Santa Cruz, zijn er verspreid over ruim een maand diverse activiteiten. De oorsprong van dit feest dat voor het eerst in 1680 werd gehouden is gelegen in de steun die de religieuze bewoners bij de maagd zochten om calamiteiten zoals vulkaanuitbarstingen, plagen, hongersnoden, branden, en scheepsrampen te doorstaan. Hoogtepunten zijn de dag waarop het beeld van de maagd naar Santa Cruz wordt gebracht en het feest van de dansende dwergen.

In een processie wordt het beeld van de maagd vanaf haar heiligdom in de kerk Real Santuario de Nuestra Señora de La Nieves, hoger in de bergen gelegen, naar het centrum van Santa Cruz gebracht. Het heilgdom is de pelgrimskerk, de plaats waar in begin 16 eeuw een mariaverschijning is geweest. Het beeld van de maagd stamt uit de veertiende eeuw en wordt ook wel de rijkste vrouw van het eiland genoemd omdat ze behangen is met goud en haar robijrode gewaad is bezet met talloze edelstenen. De waardevolle versieringen zijn in de loop der eeuwen geschonken door de Palmeros die de hulp van de Madonna vroegen in tijden van tegenspoed.Tijdens de processie wordt geluk voor de eilandbewoners afgesmeekt.

De magie van het feest is de bijzondere show van de dansende dwergen, Dansa de los Enanos. Mannen van het eiland verkleed als dwergen met grote hoeden dansen door de straten van Santa cruz.  Mede hierdoor is het feest zo populair, als men aan de Bajada denkt dan denkt men aan de dwergen. In het eerste deel vertegenwoordigen dansers verschillende personages, bewegend op het ritme van veranderende melodieën. In de tweede helft van de show veranderen de dansers in dwergen en wordt de dans een snelle polka. Het feest verplaatst zich naar de overvolle straten van de hoofdstad en gaat door de zon weer op komt. In Santa Cruz herinnert een standbeeld van een dwerg iedere dag aan dit bijzondere vijfjaarlijkse feest.
La Virgen de las Nieves