De naam Yaiza - Yaizatravel.nl


De naam Yaiza

 

Guanchen.

Yaiza is een Canarische naam die zijn oorsprong vindt in het mythische verleden van de Canarische eilanden. De oorspronkelijke bewoners van de Canarische eilanden waren de Guanchen. Over de herkomst van deze eerste bewoners wordt nog steeds gespeculeerd. De Guanchen worden enerzijds in verband gebracht met noord-Amerikaanse volken, die ongeveer 500 voor christus de overtocht maakten naar de Canarische eilanden. De naam Guanchen zou afgeleid zijn van de Berberse naam Guanchinet. Guan betekent mens en Chinet betekent Tenerife, ofwel "mens van Tenerife". Andere theorieën zijn dat de oorspronkelijke bewoners relaties hebben met volkeren uit Midden- en Noord-europa. Schelpenvondsten op de Canarische eilanden worden in verband gebracht met schelpenvondsten in scandinavië, Engelend en Ierland. Daarnaast is er nog de Amerika-theorie die de oorsprong van de Canarische bevolking in verband brengt met kolonisatie vanuit het oude Amerika. De komst van de Spanjaarden in de vijftiende eeuw betekent het einde van de lokale bevolking. Op alle eilanden werd bloedige strijd geleverd met de plaatselijke bevolking. Twee derde van de bevolking werd vernietigd of tot slaaf gemaakt. Uit de overlevering is bekend dat de Guanchen op Gran Canaria massale zelfmoord pleegden door van de rotsen af te springen om zo aan het Spaanse geweld te ontsnappen. De aanwezigheid van de spanjaarden betekende ook de komst van missionarissen waardoor de religie en oorspronkelijke cultuur van de Guanchen nagenoeg totaal is verdwenen.Op diverse Canarische eilanden zijn er musea, archeologische vindplaatsen en dergelijke met betrekking tot de cultuur van de Guanchen.
 

De mythe van prinses Yaiza.

In de overlevering is prinses Yaiza een wonderschone dochter van een Guanchekoning. Haar naam betekent zoiets als zonneprinses of zonnestraal. Door haar betoverende schoonheid was ze bijzonder gewild voor meerdere prinsen die onderling strijd voerden om haar hand te kunnen vragen. Diverse anecdotes spreken over de strijd tussen prinsen, over haar liefde, over haar lot door in de oceaan te springen om zodoende herenigd te kunnen worden met haar krijger die jammerlijk schipbreuk heeft gelden in de strijd tegen vijanden. Geen enkele anecdote bewust op historische feiten. Er zijn ook geen afbeeldingen van haar bekend. Dit vergroot de mystiek rondom de oorsprong en betekenis van de naam Yaiza. Vandaag de dag komt de naam Yaiza voor in lokale bedrijven, toeristiche accommodaties, als plaatsnaam op Lanzarote en als Yaiza Travel.

 

De betekenis van de naam Yaiza (zonnestraal), en haar oorsprong in het mythische verleden van de Canarische eilanden hebben ons geïnspireerd om deze naam ook te kiezen voor onze reisorganisatie, Yaiza Travel.